Blamarea victimelor: De ce îi criticăm pe cei care au suferit

Victim blamingul este fenomenul de învinuire a victimei – când ea este făcută responsabilă pentru încălcarea comisă împotriva ei. Mentalitatea persoanelor care critică victimile, se bazează pe credința într-o lume perfect justă, în care fiecare acțiune are consecințe logice.

Însă asta este o disonanță cognitivă care literalmente este îmbibată în cultura noastră. Din copilărie, auzim: “e vina ta, nu trebuia să…”, spune într-un video psihologul Emilia Vorobiov.

Aceasta a povestit pentru Știri.md că „în realitate însă, nimeni nu poate fi 100% în siguranță chiar dacă face totul corect. Blamarea victimei îi ajută pe oameni să se ferească de ideea că, chiar dacă sunt cât mai atenți posibil, ei sunt expuși totuși unui risc ridicat de a deveni victime ale atacatorilor.”

„E timpul să combatem în mod colectiv această idee. Pentru că nici o fustă scurtă sau un comportament „ușuratic” nu scuză hărțuirea și violul.

Iar o altă cauză de ce oamenii critică victimile abuzului, este anume identificarea inconștientă cu agresorul. Adică o să tindem să fim “de partea agresorului” doar ca să nu ne imaginăm de partea victimei- o poziție considerată “slabă”. 

Este important să avem grijă la aceste capcane mintale și să fim mai empatici cu cele/cei care au suferit”, a explicat Emilia Vorobiov.

Vă reamintim că în această perioadă este lansată campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară până pe 10 decembrie, când sunt marcate Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și Ziua Internațională a drepturilor omului.

Nu ezita să ceri ajutor! 

Sună la telefonul de încredere pentru femei și fete: 0 8008 8008 sau la serviciul de urgență 112.